Słodko-kwaśne jagnięce żeberka z agrestowym chutneyem i smażonymi sałatami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
Składniki:
- 1 kg jagnięcych żeberek
- Marynata:
- 2 łyżki sambalu oelek
- 50 ml octu winnego
- łyżka miodu
- 2 białe cebule
- sól
- Agrestowy chutney:
- 500 g agrestu
- 2 łyżki marynowanego, białego imbiru
- zielona papryczki chili
- biała cebula
- 100 ml syropu z bzu
- 50 ml białego octu balsamicznego
- łyżeczka pieprzu cayenne
- sól
- Smażone sałaty:
- 50 g masła
- 2 mini sałaty radichio
- 2 mini rzymskie sałaty
- sól
- sok z 1/2 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żeberka pokrój na paski i posól. Do miski wlej sambal, ocet i miód. Dodaj cebulę i żeberka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. Pokrój agrest, imbir, papryczkę i cebule. Pokrojone składniki wsyp do garnka. Dolej syrop z bzu i ocet. Chutney gotuj na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozgotują. Na koniec dodaj pieprz i sól. Wszystkie składniki rozgnieć na miazgę.
Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż żeberka. Następnie wstaw je na 10 minut do bardzo rozgrzanego piekarnika. Sałaty pokrój na ćwiartki i podsmaż na maśle. Dopraw je solą i sokiem z cytryny. Pozostałą z marynowania cebule możesz także podsmażyć na maśle, będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Smacznego!
Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż żeberka. Następnie wstaw je na 10 minut do bardzo rozgrzanego piekarnika. Sałaty pokrój na ćwiartki i podsmaż na maśle. Dopraw je solą i sokiem z cytryny. Pozostałą z marynowania cebule możesz także podsmażyć na maśle, będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W