Fasola z alaski

Fasola z alaski
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 drobno posiekane papryczki chilli „bullet” (bez nasion)
  • 1 łyżeczka prażonego i zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka prażonej i zmielonej kolendry
  • 200 g pancetty w plastrach
  • 750 g passaty (gesty sos pomidorowy)
  • 24 krople tabasco
  • 2 filiżanki namoczonej i ugotowanej fasoli limeńskiej
  • ¼ filiżanki kanadyjskiego syropu klonowego
  • ¼ filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • porwane liście bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać oliwę na małym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek, chilli, kmin rzymski, kolendrę i pancettę. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Wlać passatę i tabasco. Wrzucić fasolę, gotować przez 10 minut na małym ogniu. Dodać syrop klonowy i zioła. Doprawić do smaku. Podawać z 4 jajami sadzonymi, 8 tostami z masłem i 8 plastrami przysmażonego boczku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA