Mini hot dogi
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 19
Przygotowanie:
Ciasto:
1 litr ciepłej wody
1 łyżka drobnego cukru
14g suszonych drożdży
1kg mąki
1 łyżeczka soli
50ml mleka
oliwa
Nadzienie:
24 małe kiełbaski chipolata
12 pomidorów cherry
1 pęczek tymianku
1 jajko
Do podania: ketchup, musztarda lub relish
Przygotowanie ciasta:
W misce zmieszać wodę, drożdże, cukier i 2 łyżki oliwy. Zostawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do drugiej miski wsypać mąkę i sól. Zmieszać i po trochu wlewać wodę z drożdżami. Na koniec dodać mleko. Kiedy ciasto się połączy, wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać tak, by rozciągać gluten. Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do 1 godziny.
Nadzienie:
Kiełbaski pokryć oliwą i przesmażyć na średnim ogniu na patelni, tak aby się zrumieniły. Zostawić do ostygnięcia. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i sok. W każdą połówkę wbić gałązkę tymianku i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Odcinać z ciasta niewielkie, 20 g kawałki, wałkować je na ok. 5 cm paski. Na każdym pasku położyć kiełbaskę i gałązkę tymianku z nabitym pomidorem, tak aby wystawały z obu stron ciasta. Ciasto zawinąć i skleić. Hot dogi położyć na posypanej mąką blasze i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się. Gorące opryskać oliwą. Podawać z musztardą, ketchupem, lub relishem.
Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W