Kremowy deser z palonym masłem, białą czekoladą, owocami i kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Krem z palonego masła:
- 200 g śmietany kremówki
- 2 ml ekstraktu waniliowego
- 300 g mleka
- 50 g palonego masła
- 100 g żółtek (ok. 5 żółtek)
- 6 g żelatyny
- 50 g cukru
Compote owocowe:
- 250 g mieszanych owoców jagodowych
- 60 g cukru
- 50 ml czerwonego wina
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 15 ml soku z cytryny
Kruszonka:
- 80 g zmrożonego masła
- 80 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g liofilizowanego hibiskusa
Cremoux:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 170 g śmietany kremówki
- 220 g białej czekolady
- 50 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krem z palonego masła: mleko podgrzać ze śmietaną, cukrem, esencją waniliową i masłem. Żółtka roztrzepać i zalać gorącą mieszanką mleka i śmietany. Przelać do kokilek umieszczonych w blaszce z kąpielą wodną. Piec 50- 60 minut, w 120º C. Przestudzić.
Compote: owoce zalać winem i zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia. Skrobię wymieszać z sokiem cytrynowym i połączyć z owocami, zdjąć z ognia.
Kruszonka: cukier wymieszać z mąką i połową liofilizowanego hibiskusa. Masło pokroić w kostkę i krótko zmiksować z suchymi składnikami. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 20-25 min. w 140º C. Przestudzić i posypać resztą hibiskusa.
Cremoux: śmietanę podgrzać, czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietaną. Zmiksować na gładki krem, dodać jogurt, zmiksować i wmieszać masło. Schłodzić w lodówce.
Na krem z palonego masła nałożyć warstwy owocowego compote, kruszonki i cremoux. Smacznego!
Compote: owoce zalać winem i zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia. Skrobię wymieszać z sokiem cytrynowym i połączyć z owocami, zdjąć z ognia.
Kruszonka: cukier wymieszać z mąką i połową liofilizowanego hibiskusa. Masło pokroić w kostkę i krótko zmiksować z suchymi składnikami. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 20-25 min. w 140º C. Przestudzić i posypać resztą hibiskusa.
Cremoux: śmietanę podgrzać, czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietaną. Zmiksować na gładki krem, dodać jogurt, zmiksować i wmieszać masło. Schłodzić w lodówce.
Na krem z palonego masła nałożyć warstwy owocowego compote, kruszonki i cremoux. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W