Kotleciki ziemniaczane z tymiankiem i szałwią z sosem chrzanowym

Kotleciki ziemniaczane z tymiankiem i szałwią z sosem chrzanowym
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • ok. 750 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka masła
  • świeży tymianek
  • 6 -7 listków szałwii
  • sól
  • pieprz
  • jajo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 2 łyżki chrzanu
  • ½ kubka gęstej śmietany
  • 1 czubata łyżka melisy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do przestudzenia.
Szałwię i tymianek bardzo drobno szatkujemy, dodajemy do ziemniaków razem z żółtkami, obiema mąkami i roztopionym masłem. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną.
Formujemy wałek i dzielimy na porcje, formując w dłoniach zgrabne kotleciki.
Jajo rozkłócamy, moczymy w nim kotlety z każdej strony i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy z sosem chrzanowym.
Aby przygotować sos, drobno szatkujemy melisę, przekładamy razem z chrzanem do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Łączymy ze śmietaną, podajemy schłodzony.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA