Ziemniaczane gratin
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg obranych i pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka obranych i startych ząbków czosnku
- 250 ml tłustego mleka
- 250 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż połowę plastrów ziemniaczanych do naczynia żaroodpornego. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmaruj starty czosnek. Połóż drugą warstwę ziemniaków. Zalej ją mlekiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na wierzchu kawałki masła. Piecz, aż ziemniaki wchłoną mleko i śmietanę, a wierzch zbrązowieje, czyli godzinę – półtorej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W