Pory zapiekane w sosie curry
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki, Dania wegańskie
Składniki:
- 2 pory
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki bulionu
- 4 liście kafiru
- 1 łyżeczka przyprawy curry dobrej jakości
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta soli
- ¼ szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ¾ szklanki ryżu
- 1,5 szklanki wody
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Pory przekroić na pół, dokładnie umyć i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Do garnka wlać mleko kokosowe, curry, bulion, liście kafiru, sos sojowy oraz szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu mieszając co momentu, aż płyn zacznie lekko bulgotać.
Tak przygotowanym sosem zalać pory i wsunąć do piekarnika na 15 - 20 minut.
W międzyczasie na dnie niedużego garnka z przykrywką rozgrzać olej i dodać nerkowce.
Podsmażać minutę, po czym dodać ryż, wodę oraz szczyptę soli. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 12 - 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Pory przekroić na pół, dokładnie umyć i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Do garnka wlać mleko kokosowe, curry, bulion, liście kafiru, sos sojowy oraz szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu mieszając co momentu, aż płyn zacznie lekko bulgotać.
Tak przygotowanym sosem zalać pory i wsunąć do piekarnika na 15 - 20 minut.
W międzyczasie na dnie niedużego garnka z przykrywką rozgrzać olej i dodać nerkowce.
Podsmażać minutę, po czym dodać ryż, wodę oraz szczyptę soli. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 12 - 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W