Sułtański pudding ryżowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- litr mleka
- szklanka cukru
- 2 łyżki ryżu
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- opakowanie cukru waniliowego
- żółtko
- szczypta soli
Polewa
- żółtko
- łyżka masła
- 2 łyżeczki mleka
- opakowanie cukru cynamonowego
- opakowanie cukru cynamonowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dobrze wypłukany ryż zalej dwoma szklankami wody ze szczyptą soli i ugotuj. Gdy będzie miękki odsącz go dokładnie z nadmiaru wody. Rozpuść mąkę kukurydzianą w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj w rondlu z cukrem zwykłym i waniliowym oraz ugotowanym ryżem. Doprowadź szybko do wrzenia stale mieszając.
Do rondla dolej szklankę mleka z mąką. Mieszaj do momentu, aż zacznie gęstnieć. Dodaj żółtko i wymieszaj. Rozlej do płytkich żaroodpornych miseczek. Roztop masło, dodaj do niego pozostałe żółtko oraz 2 łyżeczki mleka oraz cukier cynamonowy. Każdą porcję puddingu zalej odrobiną masła. Piecz w piekarniku nastawionym na 150 stopni C około 20 minut.
Do rondla dolej szklankę mleka z mąką. Mieszaj do momentu, aż zacznie gęstnieć. Dodaj żółtko i wymieszaj. Rozlej do płytkich żaroodpornych miseczek. Roztop masło, dodaj do niego pozostałe żółtko oraz 2 łyżeczki mleka oraz cukier cynamonowy. Każdą porcję puddingu zalej odrobiną masła. Piecz w piekarniku nastawionym na 150 stopni C około 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W