Tort lodowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Bezy
Składniki:
- lody bakaliowe 200 g + 50 g śmietanki 36% + koniak
- 90 g śmietanki 36%
- 100 g ananasa świeżego
- 3 krążki bezy francuskiej do tortów
- śmietanka 36% do wykończenia
- wiśnie w alkoholu
Sorbet:
- 300 g truskawek mrożonych
- 50 g syropu cukrowego (1:1)
- ½ łyżeczki zielonego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krążek bezowy ułożyć na dnie tortownicy. Lody bakaliowe połączyć ze śmietanką i koniakiem.
Wyłożyć je na bezę, rozsmarować. Wiśnie odsączyć z zalewy i wyłożyć na lody, wstawić do zamrażarki. Ubić śmietankę 36%, pokroić w drobną kostkę świeży ananas i połączyć. Całość wyłożyć na warstwę lodów z wiśniami, rozsmarować i dopełnić drugim krążkiem bezowym. Wierzch zasmarować śmietanką. Zamrozić. Zamrożony tort wyciąć z rantu, obsypać pokruszoną bezą, pokroić. Podawać z ananasem pokrojonym w paseczki i sorbetem truskawkowym z zielonym pieprzem.
Przygotowanie sorbetu truskawkowego z zielonym pieprzem:
Wszystkie składniki na sorbet zmiksować i od razu porcjować na talerze. Podawać z tortem lodowym.
Wyłożyć je na bezę, rozsmarować. Wiśnie odsączyć z zalewy i wyłożyć na lody, wstawić do zamrażarki. Ubić śmietankę 36%, pokroić w drobną kostkę świeży ananas i połączyć. Całość wyłożyć na warstwę lodów z wiśniami, rozsmarować i dopełnić drugim krążkiem bezowym. Wierzch zasmarować śmietanką. Zamrozić. Zamrożony tort wyciąć z rantu, obsypać pokruszoną bezą, pokroić. Podawać z ananasem pokrojonym w paseczki i sorbetem truskawkowym z zielonym pieprzem.
Przygotowanie sorbetu truskawkowego z zielonym pieprzem:
Wszystkie składniki na sorbet zmiksować i od razu porcjować na talerze. Podawać z tortem lodowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W