Tiramisu
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 3 duże jaja
- 500 g serka mascarpone
- ok. 250 g podłużnych biszkoptów
- 1 ½ szklanki mocnej kawy
- szczypta soli
- kakao
- 3-4 łyżki cukru drobnego lub pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą jasne i zwiększą swoją objętość.
Zaparzamy mocną kawę i wlewamy ją do podłużnego naczynia, żeby ostygła.
Do żółtek dodajemy partiami mascarpone.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą serową.
Biszkopty zanurzamy na chwilę w wystudzonej kawie i układamy na dnie podłużnego naczynia, przykrywamy warstwą kremu i oprószamy kakao. Znów układamy nasączone biszkopty i przykrywamy kremem.
Wierzch tiramisu obsypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przykrywamy folią spożywczą, żeby deser nie „łapał” zapachów z lodówki. Można go przygotować od razu w pucharkach i serwować już poporcjowany.
Zaparzamy mocną kawę i wlewamy ją do podłużnego naczynia, żeby ostygła.
Do żółtek dodajemy partiami mascarpone.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą serową.
Biszkopty zanurzamy na chwilę w wystudzonej kawie i układamy na dnie podłużnego naczynia, przykrywamy warstwą kremu i oprószamy kakao. Znów układamy nasączone biszkopty i przykrywamy kremem.
Wierzch tiramisu obsypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przykrywamy folią spożywczą, żeby deser nie „łapał” zapachów z lodówki. Można go przygotować od razu w pucharkach i serwować już poporcjowany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W