Tarta z ricottą cytrynową
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru (+ do podania)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
- 3 cytryny
- 500 g ricotty
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 3 jaja
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- cukier puder do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę i cukier puder (ok. 10 g zostawiamy na później) przesiewamy do malaksera, dodajemy jajo, sok z cytryny, sól, wodę i pastę z wanilii. Masło kroimy w małą kostkę i dodajemy do mąki. Pulsacyjnie łączymy składniki, następnie jak powstanie sklejająca się kruszonka, przekładamy całość na stolnicę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą, rozpłaszczamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 h.
Z 1,5 cytryny ścieramy skórkę i ze wszystkich wyciskamy sok. Łączymy go z ricottą i cukrem, najlepiej ucierając całość mikserem, dolewamy wanilię i rozkłócone jaja i skórkę z cytryny. Ucieramy aż do połączenia składników, ale nie napowietrzamy za bardzo.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tart. Nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi wysypanymi na arkusz papieru do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 25 minut, aż ciasto się podpiecze i zarumieni. Na lekko wystudzony spód wykładamy masę z ricotty, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na kolejne 30 minut, na ostatnie 5 minut pieczenia obsypujemy tartę pozostawionym cukrem pudrem i dopiekamy, aż cukier lekko się rozpuści i zarumieni. Studzimy całkowicie, najlepiej na kratce i serwujemy posypaną cukrem pudrem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź