Tarta tatin
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 jajo
- 1 łyżeczka wody
- sól
- 2 łyżeczki cukru pudru
- odrobina esencji waniliowej
- 100 g masła
Ponadto:
- 2 jabłka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę, pokrojone w dużą kostkę schłodzone masło, jajo, szczyptę soli, łyżeczkę wody, pastę z wanilii i cukier puder przekładamy do malaksera. Miksujemy pulsacyjnie i przekładamy na stolnicę, krótko zagniatamy, owijamy folią spożywczą, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Będzie nam potrzebna patelnia, którą można wstawić do nagrzanego piekarnika.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, a na patelnię wsypujemy cukier (4 łyżki) i dolewamy wodę (1 łyżka) – nie mieszamy! Rozpuszczamy cukier i dodajemy masło (nadal nie mieszamy!), potrząsając patelnią rozlewamy karmel po spodzie ciasta. Układamy jabłka na karmelu i podsmażamy, aż się zarumienią.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, jabłka obracamy na patelni na drugą stronę. Przykrywamy ciastem jabłka na patelni, robimy kilka dziurek na cieście i wstawiam do pieca na ok. 25-30 minut. Ciasto powinno ładnie się zezłocić i najlepiej zaserwować je od razu po wyciągnięciu z pieca. Super smakuje z gałką lodów waniliowych.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź