Tarta tatin

Tarta tatin
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka wody
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • odrobina esencji waniliowej
  • 100 g masła
Ponadto:
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę, pokrojone w dużą kostkę schłodzone masło, jajo, szczyptę soli, łyżeczkę wody, pastę z wanilii i cukier puder przekładamy do malaksera. Miksujemy pulsacyjnie i przekładamy na stolnicę, krótko zagniatamy, owijamy folią spożywczą, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Będzie nam potrzebna patelnia, którą można wstawić do nagrzanego piekarnika.

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, a na patelnię wsypujemy cukier (4 łyżki) i dolewamy wodę (1 łyżka) – nie mieszamy! Rozpuszczamy cukier i dodajemy masło (nadal nie mieszamy!), potrząsając patelnią rozlewamy karmel po spodzie ciasta. Układamy jabłka na karmelu i podsmażamy, aż się zarumienią.

Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, jabłka obracamy na patelni na drugą stronę. Przykrywamy ciastem jabłka na patelni, robimy kilka dziurek na cieście i wstawiam do pieca na ok. 25-30 minut. Ciasto powinno ładnie się zezłocić i najlepiej zaserwować je od razu po wyciągnięciu z pieca. Super smakuje z gałką lodów waniliowych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA