Tarta z kaszanką, gruszką, karmelizowanymi szalotkami i orzechami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
Składniki:
- Ciasto:
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
- 1 jajo
- 100 g masła
Farsz:
- 4 kaszanki
- 1 gruszka
- 6 szalotek
- ½ szklanki orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 2 jaja
- 150 ml śmietany gęstej
- ok. 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wsypujemy do malaksera lub wysypujemy na stolnicę mąkę, robimy w na środku dołek, do którego wlewamy rozkłócone jajo z łyżką śmietany. Na około układamy kawałki masła i rozcieramy składniki palcami. W malakserze miksujemy wszystko, aż masa zacznie się sklejać w kulę, w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. Zawijamy kulę w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Szalotki kroimy na ćwiartki i przesmażamy na maśle aż lekko pociemnieją i zmiękną, doprawiamy je łyżką miodu i szczyptą soli. Gruszki kroimy w drobną kostkę i na koniec smażenia cebulki dodajemy je na patelnię, krótko razem przesmażamy, doprawiamy pieprzem i ściągamy do wystudzenia. Kaszankę obieramy z flaka, kroimy na mniejsze kawałki i na oleju przesmażamy. Dodajemy majeranek, ostrą paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy cebulkę z gruszką i orzechy włoskie, które warto wcześniej obrać ze skórek. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Ciasto na spód do tarty rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tart i nakłuwamy. Przestudzoną masę z kaszanki rozkładamy na cieście i zalewamy jajami rozkłóconymi z 150 ml śmietany. Wstawiamy do pieca na ok. 45 minut. Serwujemy na gorąco lub po wystudzeniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź