Tarta z masłem orzechowym
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty, Ciasta wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
-
300 g ciastek oreo
- 60 g oleju kokosowego
- Krem:
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli morskiej
-
-
-
-
-
-
-
-
3/4 szklanki masła orzechowego
- ⅓ szklanki mleka roślinnego
- Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka kokosowego mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciastka i olej kokosowy zmiksować w blenderze na kruszonkę, następnie wyłożyć nią dokładnie naczynie do tarty i odłożyć do lodówki. Następnie do garnka dodać kaszę jaglaną, mleka, cukier oraz sól i wszystko gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka. Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, a następnie dodać masło orzechowe i stopniowo dodając pozostałe mleko wciąż blendować. Tak powstałą masę wylać na schłodzony spód i odłożyć na blat, a kiedy ostygnie przełożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. W międzyczasie w rondelku przygotować polewę i wylać na ostudzone ciasto.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź