Bigos jabłkowy
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg białej kapusty
- 1 szklanka fasoli, namoczonej przez noc w wodzie
- 1 kwaśne jabłko
- 1 cebula
- 10 wędzonych jabłek lub gruszek
- 10 g suszonych grzybów, namoczonych na noc
- 200 ml whiskey lub burbona
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- sól
- olej
- Przyprawy:
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 10 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskie
- 4 ziarna jałowca
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki kminu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą jego warstwą. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować fasolę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok. Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną fasolę, starte jabłko, wędzone owoce, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Po godzinie dodać whiskey, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź