Pietruszka po tunezyjsku

Pietruszka po tunezyjsku
Oceń przepis:
112 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

Do podania: sok z cytryny, skórka otarta z cytryny, dobre oliwki, płatki chili oraz świeża kolendra

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry, te największe można przekroić na pół, aby każdy kawałek był podobnej wielkości.
Plastry wrzucić do miski, dodać wszystkie przyprawy, olej oraz sól. Bardzo dokładnie natrzeć pietruszkę, używając do tego rąk, a nie łyżki lub szpatuły. Gdy plastry będą równo pokryte przyprawami, wysypać je równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsunąć do gorącego piekarnika na 20–25 minut.
Gorącą pietruszkę skropić sokiem z cytryny, obsypać skórką otartą z cytryny, płatkami chili oraz świeżą kolendrę i niedbale wymieszać z przekrojonymi na pół oliwkami i świeżą. Podawać jako lekki lunch lub z komosą, bulgurem albo ryżem jako sycący obiad. Jest równie dobra na zimno, następnego dnia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA