Mleko migdałowe

Mleko migdałowe
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów blanszowanych
  • 2-4 szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Migdały namocz, najlepiej na noc.
Następnego dnia odcedź, dodaj świeżą wodę i zmiksuj możliwie najdrobniej. Przelej przez cienką gazę i odciśnij.
Przechowuj w lodówce.
Wytłoczki możesz ususzyć w piekarniku. W ten sposób otrzymasz mąkę migdałową doskonałą do wypieków.

Na mleku migdałowym możesz przygotować kakao. Na 1 szklankę mleka migdałowego daj
kakao i karob w dowolnych proporcjach, w sumie 2 łyżeczki, i syrop daktylowy do smaku
Składniki podgrzej nieustannie mieszając. Nie gotuj!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA