Brukselka po tajsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 kg brukselki
- 1 szklanka orzechów nerkowca
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryczki bez pestek, około 3 cm
- plaster imbiru, gruby na około 2 cm
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Brukselki dokładnie oczyścić, te bardzo małe zostawić w całości, a pozostałe pokoić na ćwiartki i połówki – im mniejsze kawałki, tym lepiej.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć dodać brukselki, poczekać, aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotować 5 – 7 minut. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
Ugotowane brukselki od razu odcedzić, przelać lodowatą wodą i przełożyć na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedzić i odstawić. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!
W międzyczasie uprażyć orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysypać orzechy nerkowca i prażyć je przez około 1 minutę nieustannie mieszając. Odstawić na bok do przestudzenia.
Przygotować sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie posiekać lub rozetrzeć w moździerzu. Dodać do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie wymieszać.
W dużej misce połączyć odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos. Wszystko porządnie wymieszać i gotowe.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć dodać brukselki, poczekać, aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotować 5 – 7 minut. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
Ugotowane brukselki od razu odcedzić, przelać lodowatą wodą i przełożyć na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedzić i odstawić. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!
W międzyczasie uprażyć orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysypać orzechy nerkowca i prażyć je przez około 1 minutę nieustannie mieszając. Odstawić na bok do przestudzenia.
Przygotować sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie posiekać lub rozetrzeć w moździerzu. Dodać do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie wymieszać.
W dużej misce połączyć odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos. Wszystko porządnie wymieszać i gotowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W