Falafel w skandynawskim stylu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g suchej ciecierzycy, namoczonej na noc
- 400 g kurek
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
Dressing:
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 50 ml musztardy o słodko-ostrym smaku
Do podania:
- 4 pity
- liście sałaty rzymskiej
- 4 dymki
- 150 g marynowanych buraczków
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować namoczoną na noc soczewicę, przestudzić i odcedzić.
Usmażyć kurki na dwóch łyżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić.
W malakserze zmiksować ciecierzycę z połową kurek, czosnkiem i natką pietruszki, posolić do smaku. Za pomocą dwóch łyżek formować falafle. Smażyć w oleju rozgrzanym do 180º C (w głębokim tłuszczu).
Wymieszać w miseczce śmietanę z musztardą.
Na każdej picie układać po 5-6 falafli, liście sałaty, kurki i buraczki, polać dressingiem i zwinąć.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W