Falafel w skandynawskim stylu

Falafel w skandynawskim stylu
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 5)
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

Dressing:
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 50 ml musztardy o słodko-ostrym smaku
Do podania:
  • 4 pity
  • liście sałaty rzymskiej
  • 4 dymki
  • 150 g marynowanych buraczków

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować namoczoną na noc soczewicę, przestudzić i odcedzić.

Usmażyć kurki na dwóch łyżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić.

W malakserze zmiksować ciecierzycę z połową kurek, czosnkiem i natką pietruszki, posolić do smaku. Za pomocą dwóch łyżek formować falafle. Smażyć w oleju rozgrzanym do 180º C (w głębokim tłuszczu).

Wymieszać w miseczce śmietanę z musztardą.

Na każdej picie układać po 5-6 falafli, liście sałaty, kurki i buraczki, polać dressingiem i zwinąć.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA