Sałatka z pieczonego kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- kurczak z wolnego wybiegu
- 10 plasterków wędzonego boczku
- świeże zioła – tymianek cytrynowy, tymianek, szałwia, rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka masła
Sałatka
- 1 sałata rzymska
- 200 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach, przekrojonych na pół
- 1 ogórek, pokrojony na plasterki lub w słupki
- 100 g groszku cukrowego
- 1 gruszka, pokrojona w plasterki lub słupki
- 100 g twardego sera (parmezan czy inny ser o wyrazistym smaku), startego na płatki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka natrzeć posiekanymi ziołami, czosnkiem, octem winnym i olejem. Obłożyć plasterkami boczku i zawinąć w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową, by powstała szczelnie zamknięta paczuszka. Piec przez 2 godziny w piecu ziemnym hangi lub w piekarniku, rozgrzanym do 150 ºC. Odwinąć z folii i papieru, zlać soki do rondelka. Na patelni podsmażyć boczek, by był chrupiący. Soki z pieczenia zredukować w rondelku, dodając sok z cytryny i łyżkę masła, posolić do smaku.
Obrać mięso z kurczaka, wymieszać ze składnikami sałatki. Polać sosem z soków z pieczenia, udekorować jadalnymi kwiatami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W