Zrazy po nelsońsku

Zrazy po nelsońsku
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 50 g grzybów suszonych
  • 250 ml śmietany
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, delikatnie rozbijamy drewnianym tłuczkiem i oprószamy pieprzem. Obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanym maśle i solimy. Umyte ziemniaki obgotowujemy w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w półplasterki. Do rondla przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami cebulę, ziemniaki, zrazy. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA