Gulasz z ogonów wołowych
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 wołowe ogony
- 2 marchewki
- 6 małych cebulek szalotek
- łodyga selera naciowego
- ½ główki młodego czosnku
- 6 liści laurowych
- 5 ziele angielskie
- 3 gałązki rozmarynu
- duża łyżka dobrego koncentratu pomidorowego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- butelka czerwonego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki smalcu wołowego lub wieprzowego
- makaron kolanka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ogony pokrój na 5 cm kawałki, posól. Szalotki obierz i pokrój wzdłuż na pół. Marchewki oraz seler posiekaj w talarki. W rondlu rozgrzej smalec i podsmaż ogony, a po chwili dodaj warzywa łącznie z czosnkiem.
Dorzuć liście laurowe, ziele oraz rozmaryn i zalej wodą tak, aby mięso było zakryte. Gotuj, aż woda w większości odparuje (na małym ogniu). Wlej wino i dalej gotuj, aż gulasz stanie się gęsty a mięso będzie odchodzić od kości.
Z gulaszu wyjmij ogony i trzymaj w cieple, a do pozostałego płynu z warzywami dodaj koncentrat, świeże zioła i ocet. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku ugotuj makaron i odlej go pozostawiając na dnie trochę wody.
Do makaronu dodaj powstały sos i mieszaj. Gdy makaron z gulaszem rozłożysz na talerze, to na wierzch wrzuć ogony.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź