Wołowina w cieście francuskim
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
- oliwa
- 2 posiekane szalotki
- 450 g posiekanych grzybów
- listki z łodyżki tymianku
- listek laurowy
- 125 ml madery
- 2 łyżki crème fraîche
- garść posiekanej świeżej pietruszki
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 450 g)
- jajko rozbełtane z łyżeczką wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posolić i popieprzyć mięso. Roztopić łyżkę masła z odrobiną oliwy na patelni, po czym obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na deskę do wystudzenia, zawinąć i włożyć do lodówki.
Na tej samej patelni przygotować grzyby. Roztopić resztę masła i zeszklić szalotkę. Dorzucić grzyby, tymianek i listek laurowy, smażyć do miękkości. Zalać maderą, zagotować i odparować płyn. Dodać śmietanę i zredukować do b. gęstej masy. Posolić i popieprzyć. Wmieszać pietruszkę.
Rozwałkować pierwsze ciasto na prostokąt, na którym mięso pomieści się ze sporym marginesem. Ułożyć ciasto na blasze. Wyjąć mięso z lodówki i odwinąć. Nałożyć masę grzybową na środek ciasta, na jej wierzchu położyć mięso. Rozwałkować drugie ciasto na odpowiednią wielkość. Posmarować spodnie ciasto rozbełtanym jajkiem i nakryć górnym, sklejając brzegi. Naciąć je na 2,5 cm i pozwijać palcami. Wstawić do lodówki do czasu pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Posmarować całą powierzchnię ciasta rozbełtanym jajkiem i naciąć wierzch w dwóch miejscach, żeby dać ujście parze. Piec przez kwadrans. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i dopiekać przez ok. 20 minut, zależnie od upodobań. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed pokrojeniem na plastry.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Na tej samej patelni przygotować grzyby. Roztopić resztę masła i zeszklić szalotkę. Dorzucić grzyby, tymianek i listek laurowy, smażyć do miękkości. Zalać maderą, zagotować i odparować płyn. Dodać śmietanę i zredukować do b. gęstej masy. Posolić i popieprzyć. Wmieszać pietruszkę.
Rozwałkować pierwsze ciasto na prostokąt, na którym mięso pomieści się ze sporym marginesem. Ułożyć ciasto na blasze. Wyjąć mięso z lodówki i odwinąć. Nałożyć masę grzybową na środek ciasta, na jej wierzchu położyć mięso. Rozwałkować drugie ciasto na odpowiednią wielkość. Posmarować spodnie ciasto rozbełtanym jajkiem i nakryć górnym, sklejając brzegi. Naciąć je na 2,5 cm i pozwijać palcami. Wstawić do lodówki do czasu pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Posmarować całą powierzchnię ciasta rozbełtanym jajkiem i naciąć wierzch w dwóch miejscach, żeby dać ujście parze. Piec przez kwadrans. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i dopiekać przez ok. 20 minut, zależnie od upodobań. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed pokrojeniem na plastry.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W