Wołowina w cieście francuskim

Wołowina w cieście francuskim
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • 2 posiekane szalotki
  • 450 g posiekanych grzybów
  • listki z łodyżki tymianku
  • listek laurowy
  • 125 ml madery
  • 2 łyżki crème fraîche
  • garść posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 450 g)
  • jajko rozbełtane z łyżeczką wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posolić i popieprzyć mięso. Roztopić łyżkę masła z odrobiną oliwy na patelni, po czym obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na deskę do wystudzenia, zawinąć i włożyć do lodówki.
Na tej samej patelni przygotować grzyby. Roztopić resztę masła i zeszklić szalotkę. Dorzucić grzyby, tymianek i listek laurowy, smażyć do miękkości. Zalać maderą, zagotować i odparować płyn. Dodać śmietanę i zredukować do b. gęstej masy. Posolić i popieprzyć. Wmieszać pietruszkę.
Rozwałkować pierwsze ciasto na prostokąt, na którym mięso pomieści się ze sporym marginesem. Ułożyć ciasto na blasze. Wyjąć mięso z lodówki i odwinąć. Nałożyć masę grzybową na środek ciasta, na jej wierzchu położyć mięso. Rozwałkować drugie ciasto na odpowiednią wielkość. Posmarować spodnie ciasto rozbełtanym jajkiem i nakryć górnym, sklejając brzegi. Naciąć je na 2,5 cm i pozwijać palcami. Wstawić do lodówki do czasu pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Posmarować całą powierzchnię ciasta rozbełtanym jajkiem i naciąć wierzch w dwóch miejscach, żeby dać ujście parze. Piec przez kwadrans. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i dopiekać przez ok. 20 minut, zależnie od upodobań. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed pokrojeniem na plastry.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA