Gruszki w miodzie i winie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:butelka czerwonego wina
125 ml miodu
4 twardawe duże gruszki lub 8 małych
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 120ºC. Obrać gruszki, zostawiając ogonek, i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z pokrywką, dobranym do ich wielkości. Zagotować wino z miodem, zalać gruszki, przykryć i wstawić do piekarnika. Gotować gruszki 4 – 5 godzin, co pewien czas je przekładając, do miękkości.
Delikatnie wyjąć gruszki łyżką cedzakową. Wygotować płyn do gęstości syropu, przez ok. 20 minut. Polać nim owoce. Można je przechować w temperaturze pokojowej bądź wstawić do lodówki i wyjąć godzinę przed podaniem. Podawać z posłodzoną bitą śmietaną z odrobiną koniaku.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W