Czekoladowa teryna z bakłażanami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- bakłażan
- opakowanie serka ricotta
- 50 g cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g kandyzowanych owoców
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 100 ml wina marsala
- opakowanie polewy czekoladowej
- listki mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od starannego wymieszania delikatnej tłustej ricotty z posiekaną czekoladą, cukrem pudrem i kandyzowanymi owocami pokrojonymi w kostkę. Obierz ze skórki bakłażana. Włóż go do wrzątku. Po ok. 2 min wyjmij i odstaw do schłodzenia i pokrój w paseczki. Jajka wymieszaj z cukrem. Gdy będą puszyste dodaj przesianą mąkę. Wylej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na pół godziny (180 stopni C). Pasemkami bakłażana wyłóż na krzyż małe okrągłe miseczki wyłożone folią. Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój w kosteczkę. Do foremek wyłożonych paseczkami bakłażana wrzuć kostki ciasta. Dopełnij foremki masą z serka ricotta. Wstaw do lodówki na godzinę. Kiedy teryna będzie gotowa, czyli po minimum jednej godzinie leżakowania w lodówce, wyłóż ją na talerz. Oblej terynę winem marsala, polej polewą czekoladową i udekoruj listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W