Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 125 ml espresso
  • 225 niesłonego masła w kawałkach
  • 155 g cukru
  • 4 jajka
  • lekko roztrzepane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 175°C. Tortownicę posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Od spodu zawiń w folię na wypadek przeciekania. Czekoladę i kawę roztop w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż masa będzie gładka i dodawaj kawałki masła. Dodaj cukru. Gotuj miksturę 1 – 2 min, aż będzie gorąca.
W misce roztrzep jajka. Dodaj je do czekoladowej mikstury ciągle mieszając. Wlej masę do tortownicy przez sitko. Piecz około 40 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i studź przez 5 min. Następnie oddziel je nożem od brzegów tortownicy. Poczekaj, aż ciasto ostygnie zupełnie. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na noc (maksymalnie dwie noce). Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń je i wyłóż na talerz pół godziny przed podaniem. Ciasto można udekorować malinami, bitą śmietaną lub polewą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA