Ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 125 ml espresso
- 225 niesłonego masła w kawałkach
- 155 g cukru
- 4 jajka
- lekko roztrzepane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 175°C. Tortownicę posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Od spodu zawiń w folię na wypadek przeciekania. Czekoladę i kawę roztop w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż masa będzie gładka i dodawaj kawałki masła. Dodaj cukru. Gotuj miksturę 1 – 2 min, aż będzie gorąca.
W misce roztrzep jajka. Dodaj je do czekoladowej mikstury ciągle mieszając. Wlej masę do tortownicy przez sitko. Piecz około 40 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i studź przez 5 min. Następnie oddziel je nożem od brzegów tortownicy. Poczekaj, aż ciasto ostygnie zupełnie. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na noc (maksymalnie dwie noce). Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń je i wyłóż na talerz pół godziny przed podaniem. Ciasto można udekorować malinami, bitą śmietaną lub polewą.
W misce roztrzep jajka. Dodaj je do czekoladowej mikstury ciągle mieszając. Wlej masę do tortownicy przez sitko. Piecz około 40 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i studź przez 5 min. Następnie oddziel je nożem od brzegów tortownicy. Poczekaj, aż ciasto ostygnie zupełnie. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na noc (maksymalnie dwie noce). Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń je i wyłóż na talerz pół godziny przed podaniem. Ciasto można udekorować malinami, bitą śmietaną lub polewą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W