Makaron crozets
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 45)
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
1 kg mąki
- 2 jaja
- 2 szklaneczki wody (300 ml)
- 400 ml gęstej śmietany
- 400 gr. sera pleśniowego Bleu de Bonneval (lub innego z przerostami pleśni , miękkiego, nie za ostrego))
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
wbij jaja do miski i wymieszaj z wodą.
Dodaj kilka garści mąki, aż masa stanie się gęsta, stała, ale jeszcze będzie lepiąca.
Rozsyp resztę mąki na dużej stolnicy z podwyższonymi krawędziami i połóż ciasto na środku.
Rozgniataj i składaj ciasto, kilkakrotnie, tak by wchłonęło dużą ilość mąki. Ciasto musi być twardsze od ciasta chlebowego.
Rozwałkuj ciasto (do grubości ok. 2 mm, pokrój na cienkie paski (0,5 cm), a potem paski pokrój na małe kwadraciki.
Podsypuj mąką paski i kwadraciki, tak by się nie zlepiały.
Potem przesiej kwadraciki ciasta, żeby usunąć nadmiar mąki. Ugotuj je we wrzącej osolonej wodzie.
Gotuj ok. 10 minut.
Odcedź, dodaj śmietanę i ser pokrojony w drobną kostkę.
Wymieszaj i podaj na stół. Podawać z zieloną sałatą lub mięsem, jako danie główne. Tradycyjnie makaron crozets przygotowuje się z mąki gryczanej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź