Burger w wersji light z polędwicy wołowej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
Składniki do burgera:
- 350 g oczyszczonej, zmielonej, polędwicy wołowej
- sól, pieprz do smaku
- 100 ml wody
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 duże bułki pełnoziarniste
- 0,5 sałaty lodowej
- 2 twarde pomidory
- 0,5 ogórka
- 100 g sera mozzarella
- wykałaczki
- czarne oliwki
Składniki do sosu do burgera i sałatki:
- 150 g jogurtu naturalnego light
- 4 łyżki ketchupu
- sól, pieprz do smaku
Składniki do salsy do burgera:
- 3 twarde pomidory
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Składniki do sałatki:
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 20 g kiełków rzodkiewki
- ziarna słonecznika
- pozostałości sałaty, ogórków, pomidorów, sera mozzarella i oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Burger: dobrze schłodzone, mielone mięso przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać wody, łyżkę oliwy z oliwek, następnie dokładnie zarobić w jednolitą masę. Gotową masę uformować w formie placków, przełożyć na talerz i włożyć na 30 minut do lodówki.
Podczas oczekiwania na schłodzenie burgerów, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników.
Sos do burgera i sałatki: jogurt naturalny przełożyć do miski i wymieszać z ketchupem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Salsa do burgera: pomidory umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ketchupem.
Gotowy burger: pomidory umyć, obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Ser mozzarella pokroić w plastry. Ogórki obrać, wyczyścić z nasion i pokroić. Sałatę opłukać i porwać. Bułki przekroić i włożyć do nagrzanego piekarnika 160ºC by nabrały chrupkości i były ciepłe.
Gotowe pieczywo wyjąć i przygotować: dolną część bułki posmarować salsą, a górną sosem.
Mięso wyjąć z lodówki i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie przełożyć na blachę, przykryć plastrami sera mozzarella i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160ºC (jeśli mamy taką możliwość ustawić piekarnik tylko na górną część grzania) do momentu roztopienia sera.
Na dolną część bułki układać warstwowo sałatę, pomidory, ogórki, zapieczone mięso, a następnie przykryć całość jej górną częścią. Całość spiąć wykałaczkami z oliwkami.
Sałatka: pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Wymienione składniki pokroić, przełożyć do naczynia, dodać sos i całość wymieszać. Gotową sałatkę podawać w miseczce udekorowaną kiełkami i posypaną nasionami słonecznika.
Tak przygotowanego burgera serwować w kompozycji z sałatką i pozostałością salsy.
Podczas oczekiwania na schłodzenie burgerów, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników.
Sos do burgera i sałatki: jogurt naturalny przełożyć do miski i wymieszać z ketchupem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Salsa do burgera: pomidory umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ketchupem.
Gotowy burger: pomidory umyć, obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Ser mozzarella pokroić w plastry. Ogórki obrać, wyczyścić z nasion i pokroić. Sałatę opłukać i porwać. Bułki przekroić i włożyć do nagrzanego piekarnika 160ºC by nabrały chrupkości i były ciepłe.
Gotowe pieczywo wyjąć i przygotować: dolną część bułki posmarować salsą, a górną sosem.
Mięso wyjąć z lodówki i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie przełożyć na blachę, przykryć plastrami sera mozzarella i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160ºC (jeśli mamy taką możliwość ustawić piekarnik tylko na górną część grzania) do momentu roztopienia sera.
Na dolną część bułki układać warstwowo sałatę, pomidory, ogórki, zapieczone mięso, a następnie przykryć całość jej górną częścią. Całość spiąć wykałaczkami z oliwkami.
Sałatka: pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Wymienione składniki pokroić, przełożyć do naczynia, dodać sos i całość wymieszać. Gotową sałatkę podawać w miseczce udekorowaną kiełkami i posypaną nasionami słonecznika.
Tak przygotowanego burgera serwować w kompozycji z sałatką i pozostałością salsy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W