Ratatuj z jagnięciną

Ratatuj z jagnięciną
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 kg łopatki jagnięcej w dużych kawałkach
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 cebule w plasterkach
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 1,5 miarki białego lub czerwonego wina
  • miarka bulionu z cielęciny
  • główka obranego czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • zwitek świeżego tymianku
  • 450 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 450 g bakłażana pokrojonego na kawałki
  • 450 g cukinii pokrojonej na kawałki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150°C. Jagnięcinę obficie posolić i popieprzyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w żeliwnym kociołku i obsmażyć mięso z obu stron, po 15 min na stronę. Wyjąć mięso.
Dodać kolejną łyżkę oliwy i smażyć cebulę do miękkości, przez 5 – 7 min. W tym czasie obrać, pokroić i przetrzeć pomidory nad miską, żeby uzyskać sok. Miąższ odłożyć na później. Wlać sok do miarki o pojemności 500 ml i dopełnić ją winem. Zdeglasować cebulę bulionem. Wlać wino z sokiem z pomidorów. Dodać czosnek, liście laurowe, rozmaryn i tymianek. Zmoczyć papier, położyć go na mięso, zakryć kociołek i piec przez 1,5 godz.
W tym czasie posolić bakłażana i odłożyć na sito, żeby ociekł, przez ok. 30 min. Spłukać i wysuszyć. Opiec paprykę. Kiedy jagnięcina się upiecze, wrzucić bakłażana, pomidory i paprykę, zakryć i piec jeszcze przez godzinę. Zwiększyć temperaturę do 200°C.
Zdjąć pokrywkę i papier, dodać cukinię i piec jeszcze przez 45 min bez zakrywania.
wyjąć z piekarnika. Wyjąć zioła. Nałożyć mięso na talerze i polać sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA