Ratatuj z jagnięciną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 kg łopatki jagnięcej w dużych kawałkach
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 3 cebule w plasterkach
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1,5 miarki białego lub czerwonego wina
- miarka bulionu z cielęciny
- główka obranego czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 gałązki rozmarynu
- zwitek świeżego tymianku
- 450 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 450 g bakłażana pokrojonego na kawałki
- 450 g cukinii pokrojonej na kawałki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Jagnięcinę obficie posolić i popieprzyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w żeliwnym kociołku i obsmażyć mięso z obu stron, po 15 min na stronę. Wyjąć mięso.
Dodać kolejną łyżkę oliwy i smażyć cebulę do miękkości, przez 5 – 7 min. W tym czasie obrać, pokroić i przetrzeć pomidory nad miską, żeby uzyskać sok. Miąższ odłożyć na później. Wlać sok do miarki o pojemności 500 ml i dopełnić ją winem. Zdeglasować cebulę bulionem. Wlać wino z sokiem z pomidorów. Dodać czosnek, liście laurowe, rozmaryn i tymianek. Zmoczyć papier, położyć go na mięso, zakryć kociołek i piec przez 1,5 godz.
W tym czasie posolić bakłażana i odłożyć na sito, żeby ociekł, przez ok. 30 min. Spłukać i wysuszyć. Opiec paprykę. Kiedy jagnięcina się upiecze, wrzucić bakłażana, pomidory i paprykę, zakryć i piec jeszcze przez godzinę. Zwiększyć temperaturę do 200°C.
Zdjąć pokrywkę i papier, dodać cukinię i piec jeszcze przez 45 min bez zakrywania.
wyjąć z piekarnika. Wyjąć zioła. Nałożyć mięso na talerze i polać sosem.
Dodać kolejną łyżkę oliwy i smażyć cebulę do miękkości, przez 5 – 7 min. W tym czasie obrać, pokroić i przetrzeć pomidory nad miską, żeby uzyskać sok. Miąższ odłożyć na później. Wlać sok do miarki o pojemności 500 ml i dopełnić ją winem. Zdeglasować cebulę bulionem. Wlać wino z sokiem z pomidorów. Dodać czosnek, liście laurowe, rozmaryn i tymianek. Zmoczyć papier, położyć go na mięso, zakryć kociołek i piec przez 1,5 godz.
W tym czasie posolić bakłażana i odłożyć na sito, żeby ociekł, przez ok. 30 min. Spłukać i wysuszyć. Opiec paprykę. Kiedy jagnięcina się upiecze, wrzucić bakłażana, pomidory i paprykę, zakryć i piec jeszcze przez godzinę. Zwiększyć temperaturę do 200°C.
Zdjąć pokrywkę i papier, dodać cukinię i piec jeszcze przez 45 min bez zakrywania.
wyjąć z piekarnika. Wyjąć zioła. Nałożyć mięso na talerze i polać sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W