Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania dietetyczne
- Kaloryczność:
- 515 kcal.
Składniki:
- 20 g soczewicy zielonej
- 20 g soczewicy czerwonej
- 30 g ciecierzycy
- 45 g komosy ryżowej
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 g pomidorów
- ćwiartka cytryny
- 2,5 g kuminu
- 2,5 g ziaren kolendry
- 2,5 g kozieradki
- 2,5 g czarnuszki
- 2 gałązki kolendry
- 2 gałązki natki pietruszki
- 20 g oliwy
- 25 g czerwonej cebuli
- 5 g czosnku
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
- 1 g cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewice zalej bulionem, ugotuj, po czym wrzuć do garnka ciecierzycę. Na patelni spraż kumin, ziarno kolendry, kozieradkę i czarnuszkę. Rozetrzyj je w moździerzu i wsyp do garnka, dopraw solą i pieprzem podgotuj wszystko razem i zblenduj dokładnie. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki, dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę, roztarty czosnek, posiekane zioła, sok z cytryny, oliwę i porządną szczyptę soli i pieprzu. Komosę zalej wrzątkiem na ok. 20 minut, po czym odcedzoną wrzuć na patelnię z kroplą oleju roślinnego. Pod koniec prażenia możesz dodać szczyptę cynamonu. Zupę podawaj z salsą na wierzchu, koniecznie polaną oliwą, w której się marynowała. Całość posyp komosą. Pycha!
Ciecierzycę najlepiej ugotować samemu – w przeciwieństwie do tej z puszki pozostanie chrupka i aromatyczna. Bulion świetnie znosi mrożenie, więc gotuj go raz na jakiś czas bez dodatku wzmacniaczy smaku i mroź w torebkach strunowych (pamiętaj, by wlewać nie więcej niż pół objętości). Komosa ryżowa czyli quinoa to produkt, który powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni. nazywana jest złotem Inków i stanowi pełnowartościową bombę energetyczną, bogatą w witaminy i składniki odżywcze.
Ciecierzycę najlepiej ugotować samemu – w przeciwieństwie do tej z puszki pozostanie chrupka i aromatyczna. Bulion świetnie znosi mrożenie, więc gotuj go raz na jakiś czas bez dodatku wzmacniaczy smaku i mroź w torebkach strunowych (pamiętaj, by wlewać nie więcej niż pół objętości). Komosa ryżowa czyli quinoa to produkt, który powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni. nazywana jest złotem Inków i stanowi pełnowartościową bombę energetyczną, bogatą w witaminy i składniki odżywcze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W