Zupa minestrone ze strączkami i ze smalcem z cebuli
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 l wody
- 50 g masła
- 2 garści fasolki szparagowej
- ½ szklanki suchej soczewicy zielonej
- ½ szklanki suchej soczewicy czerwonej
- ½ szklanki suchej fasoli Jaś (moczonej przez noc w wodzie)
- 2 pałki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr passaty pomidorowej
- 4 liście laurowe
- 1 szklanka makaronu lub ryżu z dnia poprzedniego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- czarny pieprz
- olej rzepakowy
Smalec z cebuli:
- 2 duże cebule
- 200 g masła
- 1 łyżeczka kminku mielonego
Dodatkowo:
- 4 pajdy wiejskiego chleba
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek i seler naciowy podsmaż na oleju rzepakowym i zalej wodą, dodaj 50 g masła.
Do garnka dodaj strączki. Następnie dodaj passatę, liść laurowy oraz sól.
Zupę gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
Cebulę drobno posiekaj i smaż na małym ogniu z 200 g masła oraz kminkiem.
Jak cebula będzie miękka i słodka, zblenduj ją na „smalec”, dopraw solą.
Do zupy dodaj makaron lub ryż, dolej wody, jeśli będzie za gęsta.
Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj z pajdą chleba, posmarowaną smalcem z cebuli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W