Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 250 g mascarpone
- 200 g sera typu parmezan
- 1 łyżka masła
- 5 ząbków czosnku
- 3 pomidory suszone w zalewie
- 5 łyżek oliwy
- pół pęczka świeżej bazylii
- ½ łyżeczki cynamonu
- pieprz i sól
- papier do pieczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory i czosnek pokrój dość drobno. Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i dodaj masło. Następnie wrzuć suszone pomidory i czosnek. Po ok. 3 minutach dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory oraz świeżą bazylię. Całość duś przez 30 minut na średnim ogniu. Do ostudzonych pomidorów dodaj serek mascarpone i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem oraz cynamonem.
Ser typu parmezan zetrzyj na grubej tarce. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niej papier do pieczenia. Następnie wsyp czubatą łyżkę parmezanu i lekko spłaszcz, aby chipsy miał owalny kształt. Przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia. Po kilku minutach obróć i zdejmij z gazu, kiedy parmezan będzie zarumieniony. Dodaj chipsy do zupy.
Ser typu parmezan zetrzyj na grubej tarce. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niej papier do pieczenia. Następnie wsyp czubatą łyżkę parmezanu i lekko spłaszcz, aby chipsy miał owalny kształt. Przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia. Po kilku minutach obróć i zdejmij z gazu, kiedy parmezan będzie zarumieniony. Dodaj chipsy do zupy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W