Gulasz z dziczyzny
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- ½ selera
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 700 g dziczyzny
- 200 g boczku wędzonego
- 5 łyżek mąki pszennej
- kilka ziaren jałowca
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ugotowane buraki
- 2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki
- 500 ml czerwonego wina
- 1 l rosołu wołowego
- makaron łazanki
- garść natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa. Pietruszkę i marchewki pokrój w talarki. Na dno rozgrzanego garnka wlej olej i dodaj łyżkę masła. Poczekaj, aż się rozpuści. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i seler. Warzywa podsmaż z posiekanym ząbkiem czosnku. Dziczyznę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój w kostkę i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mięso. Rumiane kawałki przełóż do garnka z warzywami. Pokrój w kostkę boczek i podsmaż go na tej samej patelni, na której wcześniej smażyła się dziczyzna. Warzywa w garnku przypraw liściem laurowym, ziarnami jałowca i gałązką rozmarynu, którą usuń pod koniec gotowania. Dodaj buraki i usmażony boczek. Na patelnię, na której smażyły się dziczyzna i boczek dodaj konfitury z czerwonej porzeczki i czerwone wino. Kiedy sos zgęstnie dodaj do garnka i całość zalej bulionem wołowym. Gotuj ok. 1,5 godz. Podawaj z ugotowanym makaronem łazanki i natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W