Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koniakowym z zielonym pieprzem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pieprz, chilli, sól (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 średnie polędwiczki wieprzowe
- kieliszek koniaku
- szklanka śmietany (najlepiej 32%)
- garść zielonego marynowanego pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
- posiekany szczypiorek
- gałązka rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1 - 2 cm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/3 szklanki oliwy i kładziemy polędwiczki, obsmażamy je z obu stron (około 2-3 min) oprószając solą i pieprzem. Następnie przekładamy usmażone mięso na drugą rozgrzaną patelnię (bez oliwy).
Wrzucamy ząbki czosnku, posiekany rozmaryn, szczypior oraz marynowany zielony pieprz.
Wszystko zalewamy kieliszkiem koniaku oraz szklanką śmietany. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 3 minuty. Gotową potrawę przekładamy na talerz, polewamy sosem z patelni i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wrzucamy ząbki czosnku, posiekany rozmaryn, szczypior oraz marynowany zielony pieprz.
Wszystko zalewamy kieliszkiem koniaku oraz szklanką śmietany. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 3 minuty. Gotową potrawę przekładamy na talerz, polewamy sosem z patelni i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W