Gęś z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami
Oceń przepis:
194 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gęś myjemy i zalewamy wodą na noc, na następny dzień wycinamy sadło, osuszamy ptaka i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
Pomarańcze kroimy w plastry i wkładamy część do środka gęsi, a pozostałą część kładziemy na niej, okrywamy folią i odstawiamy na noc.
Na kolejny dzień sadło kroimy w drobną kostkę i razem z 2 łyżkami wody wytapiamy na niedużym gazie, aż powstanie nam smalec.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, przekładamy do miski, dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy, dodajemy gałązki świeżego majeranku, szalotki przekrojone na ćwiartki, niemoczone rodzynki i czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Przygotowanymi owocami faszerujemy gęś, zamykając ją wykałaczkami lub zszywając. Układamy na głębokiej blasze piersiami do dołu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i polewamy gęsim smalcem. Pieczemy ok. 3 godzin, co jakiś czas polewając smalcem lub tłuszczem wytopionym w trakcie pieczenia, i ze dwa, trzy razy obracamy gęś w trakcie pieczenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA