Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym i espumą
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- skórka z połowy cytryny
- laska wanilii
- 150 ml lekko ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 65 g oleju
gotowane brzoskwinie:
- 4 świeże brzoskwinie
- łyżka masła
- 3 łyżki miódu akacjowego
- laska wanilii
- 50 ml likieru brzoskwiniowego
- 100 ml soku brzoskwiniowego
Espuma:
- pudełko malin lub poziomek
- pół szklanki śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz wszystkie suche składniki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i świeżą wanilię. W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki. Mleko, jajo i śmietanę. W mikserze dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki. Na końcu do ciasta dolej odrobinę oleju. Brzoskwinie pokrój na osiem częśći. Przesmaż je w rondlu na łyżce masła. Brzoskwiń nie smaż zbyt długo, żeby się nie rozpadły. Dodaj likier, sok brzoskwiniowy, miód i laskę wanilii.Owoce gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. Tortownice nasmaruj masłem i oprósz mąką. Na dnie ułóż brzoskwinie i zalej je ciastem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciepłe ciasto podaj z pianką z owoców. Maliny i poziomki przetrzyj przez sito. Mus z owoców wlej do syfonu. Dolej śmietany i miodu. Dodaj cukru pudru. Syfon zakręć i nabij.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź