Brownie z batatów
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka upieczonego batata
- 1/4 szklanki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku
- sól
Mus:
- 1/2 upieczonego batata
- 2 - 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (z termoobiegiem). W małym rondelku rozpuścić czekoladę w oleju kokosowym. Do wysokiego naczynia blendera włożyć banana, szklankę upieczonego batat, syrop z agawy oraz ocet, następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładki krem. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z kakao, proszkiem i solą. Dodać płynne składniki i wymieszać silikonową szaptułką, wylać na do blaszki i piec 45 minut. Z połówki upieczonego batata przygotować polewę. Połączyć go w blenderze z masłem orzechowym, wanilią, syropem klonowym i solą, zmiksować. Wystudzone brownie posmarować musem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W