Paneer
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 2 litry pełnotłustego mleka
- 200-250 g jogurtu naturalnego albo 3-4 łyżki soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj mleko w rondlu z grubym dnem. Kiedy mleko zacznie się podnosić, gotuj je jeszcze 5 minut, aż zgęstnieje. Lekko dopraw. Dodaj 200 ml jogurtu albo 3 łyżki soku z cytryny. Delikatnie wymieszaj mleko, żeby się zsiadło. Powinno to zająć około minuty. Jeśli jednak mleko się nie zwarzy, dodaj resztę jogurtu lub soku z cytryny i nadal mieszaj. Dojdzie do koagulacji mleka i skrzep oddzieli się od serwatki. Zdejmij rondel z ognia.
Wyłóż sitko gazą i umieść nad dużą miską lub rondlem. Odcedź ser przez sitko i przelej zimną wodą. Zawiń ser w gazę i zawieś na kranie nad zlewem. Poczekaj 20 minut, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie połóż ser na równej powierzchni i przyciśnij garnkiem z serwatką na 30-40 minut, aż ser zrobi się twardy. Pokrój go w kostkę albo pokrusz, w zależności od tego, jak chcesz go użyć.
Przechowuj w lodówce, w wodzie, pod przykryciem. Można go też zamrozić w szczelnym pudełku (chociaż wtedy ser stanie się bardziej kruchy). Rozmroź przed użyciem.
Wyłóż sitko gazą i umieść nad dużą miską lub rondlem. Odcedź ser przez sitko i przelej zimną wodą. Zawiń ser w gazę i zawieś na kranie nad zlewem. Poczekaj 20 minut, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie połóż ser na równej powierzchni i przyciśnij garnkiem z serwatką na 30-40 minut, aż ser zrobi się twardy. Pokrój go w kostkę albo pokrusz, w zależności od tego, jak chcesz go użyć.
Przechowuj w lodówce, w wodzie, pod przykryciem. Można go też zamrozić w szczelnym pudełku (chociaż wtedy ser stanie się bardziej kruchy). Rozmroź przed użyciem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W