Masa kajmakowa

Masa kajmakowa
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • kilka łyżek brandy
  • kwaśny dżem - czarna porzeczka, najlepiej bez cukru
  • płatki migdałów do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zamkniętą puszkę mleka gotować powoli w dużej ilości wody. Po 3-5 godzinach wyjąć. Otwierać puszkę dopiero gdy będzie całkiem wystudzona. Powstanie gęsty krem kajmakowy, krem 5 godzinny jest trochę ciemniejszy i bardziej gęsty. Można wzbogacić go odrobiną brandy. Kruchy spód do mazurka posmarować masą kajmakową. Dla kontrastu można ozdobić kwaśnym dżemem, np. z czarnej porzeczki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA