Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 500 g pokrojonego twardego tofu
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 posiekane czerwone chili bez nasion
- pół filiżanki jogurtu naturalnego
- pół łyżki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka soli morskiej
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju z otrębów ryżowych
- 1 łyżeczka kminu
- 8 świeżych liści curry
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego kardamonu
- garść natki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Brokuł zblanszować. Imbir i chili rozdrobnić na gładką pastę. Wymieszać z jogurtem, kolendrą, kurkumą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać pokrojone tofu. Odstawić na co najmniej 10 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wsypać kmin i prażyć, aż zmieni kolor. Dodać liście curry, zamieszać i dołożyć tofu. Smażyć, aż się zrumieni.
Zdjąć z ognia, posypać cynamonem, goździkami i natką kolendry. Delikatnie wymieszać ze zblanszowanym brokułem.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wsypać kmin i prażyć, aż zmieni kolor. Dodać liście curry, zamieszać i dołożyć tofu. Smażyć, aż się zrumieni.
Zdjąć z ognia, posypać cynamonem, goździkami i natką kolendry. Delikatnie wymieszać ze zblanszowanym brokułem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
kuchnia bangladeska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W