Wołowina vindaloo

Wołowina vindaloo
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 500 g łopatki wołowej pokrojonej w kostkę
  • pół posiekanej czerwonej cebuli
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • pół filiżanki passaty pomidorowej
  • 1 posiekane chili
  • 1 opakowanie papadów
Pasta curry:
  • półtorej łyżki mielonego kminu
  • półtorej łyżki mielonej kolendry
  • półtorej łyżki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 6 goździków
  • 8 strączków kardamonu
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 40 ml pasty z tamaryndu
  • półtorej łyżki oleju z gorczycy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklić cebulę, czosnek i imbir.
Połączyć składniki pasty curry i wymieszać je z wołowiną. Przełożyć do garnka, wlać 400 ml wody i passatę. Dodać chili oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i imbirem. Zamieszać, żeby nic nie przywarło do dna. Gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Papady zrumienić w płomieniach kuchenki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA