Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ½-¾ opakowania biszkoptów
- 5 (1 cm) kostek skrystalizowanego imbiru (opcjonalnie)
- 30 g dobrej jakości gorzkiej czekolady lub prażonych płatków migdałów
Likier herbaciany:
- 20 g świeżo obranego imbiru, grubo startego
- 225 ml mleka pełnotłustego plus odrobina mleka do kremu
- 300 ml wody
- 2 łyżeczki czarnej herbaty Assam lub 5 torebek herbaty
- 6 strączków kardamonu zielonego, rozbitych dnem patelni
Krem Mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 100 ml kremówki
- 1 duże jajo, żółtko i białko oddzielnie
- 2½ łyżki cukru
- 1 łyżka likieru imbirowego lub ciemnego rumu (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pogrzej wodę, mleko, przyprawy i imbir i gotuj przez 5-6 minut. Dodaj herbatę i gotuj kolejne 2-3 minuty, aż ćaj nabierze koloru. Zostaw do ostygnięcia.
Krem: utrzyj żółtko z 1 łyżką cukru na gładką masę. Dodaj mascarpone i znów ubij na gładką masę. W osobnej misce ubij białko z pozostałym cukrem na miękką pianę i przełóż do kremu, ale nie mieszaj. Umyj miskę i ubij kremówkę. Dodaj do białek, dolej likieru i znów wszystko wymieszaj. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj trochę mleka.
Przecedź herbatę do miski, wyciśnij imbir z nadmiaru soków. Zanurzaj pojedynczo herbatniki na 2-4 sekundy. Układaj je w szklankach do serwowania. Na nie nałóż warstwę kremu. Porozrzucaj kawałki skrystalizowanego imbiru. Ponownie nałóż herbatniki i krem. Wsadź do lodówki, żeby deser się schłodził.
Przed podaniem zetrzyj na wierzch czekoladę.
Krem: utrzyj żółtko z 1 łyżką cukru na gładką masę. Dodaj mascarpone i znów ubij na gładką masę. W osobnej misce ubij białko z pozostałym cukrem na miękką pianę i przełóż do kremu, ale nie mieszaj. Umyj miskę i ubij kremówkę. Dodaj do białek, dolej likieru i znów wszystko wymieszaj. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj trochę mleka.
Przecedź herbatę do miski, wyciśnij imbir z nadmiaru soków. Zanurzaj pojedynczo herbatniki na 2-4 sekundy. Układaj je w szklankach do serwowania. Na nie nałóż warstwę kremu. Porozrzucaj kawałki skrystalizowanego imbiru. Ponownie nałóż herbatniki i krem. Wsadź do lodówki, żeby deser się schłodził.
Przed podaniem zetrzyj na wierzch czekoladę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W