Sezamki
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- 2 szklanki sezamu
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka miodu
- 1-3 krople esencji pomarańczowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sezam prażysz na jasnozłoty kolor na suchej patelni.
Ugotuj syrop z cukru i miodu. Syrop będzie dobry gdy próbka wylana na talerzyk zastygnie od razu. Dodaj sezam i esencję. Mieszaj drewnianą łyżką. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naoliwioną szpatułą lub wałkiem rozprowadzasz masę na grubość kilku milimetrów. Kroisz jak zastygnie, ale nie całkowicie stwardnieje. Podawaj z owocami.
© Jacek Sikora
Ugotuj syrop z cukru i miodu. Syrop będzie dobry gdy próbka wylana na talerzyk zastygnie od razu. Dodaj sezam i esencję. Mieszaj drewnianą łyżką. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naoliwioną szpatułą lub wałkiem rozprowadzasz masę na grubość kilku milimetrów. Kroisz jak zastygnie, ale nie całkowicie stwardnieje. Podawaj z owocami.
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W