Sezamki

Sezamki
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • 2 szklanki sezamu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 1-3 krople esencji pomarańczowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sezam prażysz na jasnozłoty kolor na suchej patelni.
Ugotuj syrop z cukru i miodu. Syrop będzie dobry gdy próbka wylana na talerzyk zastygnie od razu. Dodaj sezam i esencję. Mieszaj drewnianą łyżką. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naoliwioną szpatułą lub wałkiem rozprowadzasz masę na grubość kilku milimetrów. Kroisz jak zastygnie, ale nie całkowicie stwardnieje. Podawaj z owocami.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA