Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (ew. cukru)
- szczypta soli
- 200 g malin
- 200 g jeżyn
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą przynajmniej trzykrotnie. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, dodajemy szczyptę soli, przekrojoną laskę wanilii i gotujemy ok. 15-20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka.
Przelewamy całość do miksera do koktajli, dolewamy pastę z wanilii, syrop z agawy i miksujemy, aż powstanie nam gładki krem.
Przelewamy budyń do szklaneczek i odstawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wrzucamy maliny (kilka zostawiamy do dekoracji) i połowę jeżyn. Dolewamy miód i ocet i gotujemy, aż owoce zmiękną, a syrop zgęstniej.
Miksujemy blenderem na pastę, przecieramy przez sitko. Budynie polewamy syropem i dekorujemy świeżymi owocami.
Przelewamy całość do miksera do koktajli, dolewamy pastę z wanilii, syrop z agawy i miksujemy, aż powstanie nam gładki krem.
Przelewamy budyń do szklaneczek i odstawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wrzucamy maliny (kilka zostawiamy do dekoracji) i połowę jeżyn. Dolewamy miód i ocet i gotujemy, aż owoce zmiękną, a syrop zgęstniej.
Miksujemy blenderem na pastę, przecieramy przez sitko. Budynie polewamy syropem i dekorujemy świeżymi owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W