Czekoladowa kula z musem z rokitnika i sosem z brandy
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Kula z czekolady:
- 200 g ciemnej zatemperowanej czekolady
Brownie:
- 120 g ciemnej czekolady
- 80 g żółtka (2 średnie żółtka)
- 120 g masła
- 60 g cukru
- 100 g białka (2,5 białka )
Mus z rokitnika:
- 70 g cukru 70 g masła
- 100 g puree z rokitnika
- 12 g cukru ze skórką pomarańczy
- 1 żółtko
- 3 g skrobi kukurydzianej
Sos czekoladowy:
- 50 g ciemnej czekolady
- 50 g śmietany kremówki
- 50 g mleka
- 30 ml brandy
Dodatki:
- ciastka czekoladowe
- opcjonalnie złoty barwnik
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czekoladę do przygotowania kuli zatemperować, przelać do foremek półkul i schłodzić w lodówce przez ok 10 minut.
Czekoladę na brownie rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dodać cukier, żółtka i białka, wymieszać. Masę przełożyć do foremki, piec ok. 20 min, w temperaturze 160º C.
Puree z rokitnika utrzeć w kąpieli wodnej, nad parą, razem z cukrem, skrobią, cukrem ze skórką pomarańczową oraz żółtkiem. Przestudzić, dodać masło i odstawić do schłodzenia.
Czekoladę na sos rozpuścić w rondlu razem z mlekiem i kremówką, zdjąć z ognia i wmieszać brandy.
Złożyć deser. Skleić połówki czekoladowej kuli, wyciąć dziurkę, do środka nałożyć kawałki brownie i mus rokitnikowy. Kulę ułożyć na warstwie pokruszonych czekoladowych ciastek, oprószyć złotym barwnikiem i na końcu polać gorącym sosem.
Czekoladę na brownie rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dodać cukier, żółtka i białka, wymieszać. Masę przełożyć do foremki, piec ok. 20 min, w temperaturze 160º C.
Puree z rokitnika utrzeć w kąpieli wodnej, nad parą, razem z cukrem, skrobią, cukrem ze skórką pomarańczową oraz żółtkiem. Przestudzić, dodać masło i odstawić do schłodzenia.
Czekoladę na sos rozpuścić w rondlu razem z mlekiem i kremówką, zdjąć z ognia i wmieszać brandy.
Złożyć deser. Skleić połówki czekoladowej kuli, wyciąć dziurkę, do środka nałożyć kawałki brownie i mus rokitnikowy. Kulę ułożyć na warstwie pokruszonych czekoladowych ciastek, oprószyć złotym barwnikiem i na końcu polać gorącym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W