Profiteroles z kremem patissiere i polewą czekoladową
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Krem budyniowy:
- 5 żółtek
- 6 kopiastych łyżek białego cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 500 ml mleka 2%
- laska wanilii
- 2 łyżki rumu
Ciasto ptysiowe:
- 75 g mąki pszennej typ 500
- 125 ml wody
- 50 g masła
- 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady 70 % kakao
- 100 ml śmietanki 30%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wsadź z powrotem garnek na wolny ogień i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Krem budyniowy:
Przetnij laskę wanilii wzdłuż na pół i nożykiem wyciągnij miąższ. Ugotuj mleko z wanilią (miąższem i laską razem).
Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj skrobię, dobrze wymieszaj. Wlej 1/3 ciepłego mleka do miski z ubitymi żółtkami cały czas mieszając, aby dobrze połączyć składniki.
Przelej masę do garnka i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i będzie przypominał beszamel.
Przelej ciepły krem do miski, wymieszaj z rumem. Zafoliuj tak, by folia dotykała kremu i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki na 2 godziny lub do zamrażalnika na godzinkę.
Polewa:
Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę i przelej ją do miski z posiekaną czekoladą. Odstaw na minutę, a następnie delikatnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Ostudzone profiteroles przekrój na dwie części. Dolną część przełóż kremem i przykryj górną częścią ciasta. Polej polewą czekoladową.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź