Mrożony jogurt orzeszkowy z gorącymi bananami i jabłkami w korzennym miodzie
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g jogurtu greckiego
- 1,5 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
- szczypta soli do smaku
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki
Owoce:
- 1 banan
- 1 jabłko
- łyżeczka cynamonu
- 1 kardamon
- 2 goździki
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek miodu
Do podania:
- Podprażone i pokrojone drobniej orzeszki, wiórki czekoladowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne, najlepiej schłodzić je przez 24h.
1 szklankę orzechów miksujemy na masło, doprawiamy je solą i odstawiamy.
Pozostałe ½ szklanki miksujemy na grubszy żwirek.
Do wysokiej miski wlewamy jogurt, kremówkę, dodajemy masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy, aż masa dobrze się połączy. Na koniec mieszamy masę z „orzeszkowym” żwirkiem i wkładamy do zamrażarki.
Co 30 minut mieszamy całość, żeby masa miała jak najmniej kryształków lodu i po zamrożeniu nie była zbyt twarda, a puszysta. Mieszamy przez pierwsze 3-4 godziny mrożenia.
Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a banany na półplasterki.
Rozgrzewamy masło w rondelku lub na patelni, wrzucamy jabłka, kardamon i goździki i prażymy, aż owoce lekko zmiękną, dodajemy banana, cynamon i polewamy całość miodem. Zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje.
Nakładamy porcję gorących owoców, a na to porcję lodów arachidowych i podajemy od razu.
1 szklankę orzechów miksujemy na masło, doprawiamy je solą i odstawiamy.
Pozostałe ½ szklanki miksujemy na grubszy żwirek.
Do wysokiej miski wlewamy jogurt, kremówkę, dodajemy masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy, aż masa dobrze się połączy. Na koniec mieszamy masę z „orzeszkowym” żwirkiem i wkładamy do zamrażarki.
Co 30 minut mieszamy całość, żeby masa miała jak najmniej kryształków lodu i po zamrożeniu nie była zbyt twarda, a puszysta. Mieszamy przez pierwsze 3-4 godziny mrożenia.
Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a banany na półplasterki.
Rozgrzewamy masło w rondelku lub na patelni, wrzucamy jabłka, kardamon i goździki i prażymy, aż owoce lekko zmiękną, dodajemy banana, cynamon i polewamy całość miodem. Zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje.
Nakładamy porcję gorących owoców, a na to porcję lodów arachidowych i podajemy od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W