Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:
2 łyżeczki oleju roślinnego
4 jabłka granny smith pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry grubości 0,5 cm
½ szklanki masła
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżeczki mielonego cynamonu
½ szklanki bitej śmietany 35%
1 łyżka cukru
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:
Podgrzej grill, podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Jabłka nasmaruj olejem roślinnym. Ułóż jabłka na grillu. Kiedy przyrumienią się z jednej strony, przełóż na drugą. Potem ułóż je na blasze lub półmisku. Na patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i 2 łyżeczki cynamonu. Mieszaj, aż brązowy cukier roztopi się. Zdejmij z ognia. Jabłka zalej mieszanką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika i piecz, aż zmiękną (ok. 10 minut). Cukier i resztę cynamonu wsyp do miski. Dodaj bitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj. Pieczone jabłka udekoruj bitą śmietaną.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W