Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem

Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • jagody
  • czerwona porzeczka
  • cynamon
  • sękacz
  • 50 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Odstaw do wystygnięcia.
Pokrój sękacza w słupki i podsmaż na patelni na maśle, aż się zrumienią. Odstaw.
W słoiku układaj warstwowo krem i jagody zaczynając od kremu i kończąc kremem. Na wierzchu ostatniej warstwy kremu dodaj czerwoną porzeczkę. Posyp całość cynamonem i serwuj z obsmażanym sękaczem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA