Żur na kiszonych rydzach z ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kiszone rydze w słoiku (lub inne kiszone grzyby)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 l zakwasu
- 400 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- czosnek
- kawałek selera
- gałązka świeżego tymianku
- gałązka świeżego rozmarynu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz, sól
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki, plasterki lub w kostkę. Pokrojone warzywa przesmaż na oleju w dużym garnku. Następnie warzywa zalej bulionem. Do podgotowanych warzyw dodaj kiszone grzyby. Do zupy dodaj świeży tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i liść laurowy.
Zupę dopraw solą i pieprzem i gotuj przez ok. 30- 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dolej żur i gotuj zupę przez kolejne 10 minut.
W misce połącz mąkę, śmietanę i dolej odrobinę ciepłej zupy bez warzyw. Całość wymieszaj i wlej do zupy. Smacznego!
Zupę dopraw solą i pieprzem i gotuj przez ok. 30- 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dolej żur i gotuj zupę przez kolejne 10 minut.
W misce połącz mąkę, śmietanę i dolej odrobinę ciepłej zupy bez warzyw. Całość wymieszaj i wlej do zupy. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W